Menüyü Atla

Erkek Kareli & Ekose Gömlek

(1097)

1097 üründen 120 tanesi gösteriliyor.

Ekosenin Tarihçesi

Kelime anlamı İskoçyalıların Kelt kültüründen gelen ekose, kumaşıyla özdeşleşen kıyafetler arasındadır. İskoç kültüründe çok eski dönemlerden beri kullanılan, klasik erkek elbisesi olan etekler ise ekose kumaşın en sembolik örneklerindendir. İngilizce’de “check” olarak geçen, enine ve boyuna kalın çizgiler ile kareler oluşturacak şekilde dokunan ekose kumaş, Fransızlarca modern döneme, Punk akımının etkisiyle yakın gelecekte dünyaya yayılmış ve Vivienne Westwood tarafından yeniden tasarlanarak günümüz dünyasına doğru gelmiştir.

Ekose Kumaş Nedir?

Ülkemizde en çok bilinen ve ekose denilince akla ilk gelen oduncu gömleği olarak da bilinen kareli gömleklerdir. Aslında yalnızca bir kumaş deseni olan ve karelerden oluşan ekose, yalnızca kıyafetlerde değil, döşemelik kumaş, perde, masa örtüsü gibi ev tekstil ürünlerinde de sıkça karşımıza çıkmaktadır. Ekose kumaşlar pamuklu yapısı itibariyle yumuşak dokulara sahiptir. Ancak bu desen polyester yağmurluk ya da yağmur çizmelerinde dahi kullanılmaktadır. Ekose, modası geçmeyecek klasik bir desen olmasında ötürü ise her gardırobun vazgeçilmez bir parçası olarak yerini almıştır.

Uzun yıllardır dolaplarımızın baş tacı olan ekose kumaş, hemen her dönemde kendine yer bulmuştur. Her yıl için uygun bir ekose kumaşlı kıyafet bulunabilir ve hatta her dolabın olmazsa olmazı bir gömlek vardır. Üstelik her tarz giyime uygun bir ekose kumaşlı kıyafet bulunmaktadır.

Ceketlerde, eteklerde, gömleklerde ve kabanlarda sıklıkla kullanılan ekose deseni, hemen hemen her parçada kullanılabilir. Her ne kadar pilili etekler ile akıllara gelse de her tip kıyafette ekose desen kullanılabilir. Onu bu kadar seviyor olmamız ve benimsememiz ise rahat bir kombin önerisi olmasıdır.

Evden hemen hazırlanıp çıkmanız gerektiği zaman, beyaz bir tshirt ve Jean giyip üzerinize ekose gömlek alarak şık bir hava yakalayabilirsiniz. Aynı şekilde ekose pilili bir etek üzerine giyeceğiniz siyah bir kazak ile hem rahat hem de şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Ekose desenin pratik bir şıklık sunuyor olması, yıllardır vazgeçilemeyen bir parça olmasını sağlamıştır. Ama yine de dikkatli kullanılması gereken de bir parça olduğu unutulmamalıdır.

Çeşitli renklerde olma özelliğine sahip olan ekose kumaşlar, en çok yumuşak dokuları ile dikkat çekerler. Temel olarak dikey ve yatay çizgilerin bir araya gelerek oluşturduğu kareli desenler ekose olarak adlandırılır.

Kıyafetlerde kullanılması kadar koltuk ve kanepe kaplaması olarak da tercih edilen ekose kumaşın kullanım alanları oldukça geniştir. Sade ve rahat olunmak istenen günlerde ekose kumaştan dikilmiş bir kıyafet rahatlıkla tercih edilebilir. Bu sizi hem modern hem de günlük yaşamın havasını yaşattığından, rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

Geçmiş dönemlerin kıyafet modasında önemli bir yere sahip olan ve geçmişin günümüze taşıdığı en güzel kumaşlardan biri olan ekose, kareli görünümü ile birçok kıyafette oldukça şık durmaktadır. Yazlık ve kışlık ekose kumaş çeşitleri sayesinde her mevsim, birçok kişinin üzerinde ekose görmek mümkündür.

Ekose Desenli Kıyafetler Nasıl Giyilir?

Diğer renk ve kumaşlarla uyumlu olmasından dolayı, kombin kolaylığı sağlama özelliğine sahiptir. Tartan ismiyle de anılan ekose kumaş, kare desenli bir yapıda olduğundan, genellikle düz renkli parçalarla tercih edilmelidir. Ekose kumaş üzerine farklı desenli bir kıyafet giyilmesi, göz yoran, karmaşık bir kombine neden olur. Bu yüzden daha sade parçalarla tercih edilmelidir. Modern görünümü sayesinde yıllardır modası geçmeyen ve pek çok tekstil ürününe şıklık kazandıran ekose, pantolondan takım elbiseye, battaniyeden masa örtüsüne kadar hayatımızın her alanında karşımıza çıkabilir.

Herkesin dolabında mutlaka yer edinmiş olan ekose kıyafetler, bir yandan kombin kolaylığı sağlarken, bir yandan da en ufak bir yanlışta görüntünün karmaşık durmasına sebep olmaktadır. 90'lı yılların kıyafet modasına kazandırdığı oldukça şık bir kumaş olarak, ekose kumaşı en güzel renklerle birleştirerek oldukça şık görünmek mümkündür.

Kış aylarında kalın etek ve kabanların yanı sıra, her yıl ekose gömlek modelleri, hafif ve rahat formları ile vazgeçilmeziniz olacaktır. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi ekose kumaş içeren bir ürün giydiyseniz onunla birlikte tamamlayacağınız parçanın mutlaka düz olmasına özen göstermelisiniz.

Örneğin eteğiniz ekose ise bluzunuz düz ve tek renkten oluşmalıdır. Aksi halde çok karmaşık ve modadan uzak bir görünüm sergilersiniz. Bunun yanında farklı desenlerden oluşan ekose kumaşları bir arada kullanırsanız olduğunuzdan daha kilolu görünmeniz de kaçınılmazdır.

Aslında modası hiç geçmeyen fakat değişik şekillerde karşımıza çıkan ekose, önümüzdeki yıllarda da kadınların en sık tercih edeceği desenlerden biri olacağa benziyor. Kıyafetlerde kullanılmasının yanı sıra, çanta ve ayakkabıların da ekoseye bürünmesini isteyen tasarımcılar, çeşitli modelleri en güzel ekose renkleri ile buluşturmuş. Çok fazla aksesuara gerek duymayan bir kumaş türü olarak, ekose bir elbise modeli tek başına oldukça şık görünmeyi sağlayacaktır.

Ekose kumaşın bu yıl en çok kullanıldığı alan yine gömlekler oldu. Ekosenin en çok kullanıldığı bir diğer alan ise eşarp ve atkılar diyebiliriz. Hemen her sene moda olan ekose atkılar bu yıl kış sezonunda vitrinlerde yerini almayı başardı.

Ekose Desenli Kıyafet Giyerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yazımızın diğer kısımlarında da bahsettiğimiz gibi ekose kumaşı kullanmanın birkaç püf noktası vardır. Aslında çok eskilerden beri kullanılan ve modası geçmeyen oduncu gömlekleri hepimiz biliriz. Hatırlayın, o gömleklerin altına mutlaka düz renk bir pantolon tercih edilirdi. Bu pantolonlar ise genellikle bir jeanden ibaret olurdu. Ekose kumaş zaten çoğunlukla günlük yaşamda tercih edilmektedir. Bu sebeple doğru uyumu yakalamak istiyorsanız jean üzerine beyaz bir tshirt ve hangi renkte olursa olsun seçtiğiniz ekose bir gömlek sizi oldukça şık ve cool bir görünüme kavuşturacaktır.

Bundan başka ekoselerin daha çok kış aylarında kullanıldığı görmekteyiz. Modacılarımız ekosenin kalın kumaşlarda daha güzel durduğunu düşünmüş olmalı ki tasarımlarını bu yönde geliştirmişlerdir. Son yıllarda trend olan ekose desenli battaniye gibi şalları bilirsiniz. Siyah dar bir pantolon ve deri bir ceket üzerine attığınız kocaman ekose bir şal havanızı bir anda değiştirmeye yetecektir.

Erkekler İçin En İyi Ekose Gömlekler Morhipo’da!

Ekose gömlek erkek için belli bir hayat tarzını belirten önemli parçaların başında gelir. Belli bir ölçüde özgürlüğüne düşkün ancak yine de belirli prensiplerden ödün vermeyen erkek imajı, ekose gömlek giyen erkeğin imajıdır. Doğa sporları, hafta sonu gezmeleri, soğuk kış günleri, rustik görünümler, balıkçılık gibi hobileri bulunan erkeğin günlük yaşantısında sıkça karşısına çıkan ekose gömlek her ortama uyum sağladığından ötürü rahatça kullanabilir. Eğer açık renkli tene sahipseniz koyu tonlarda, esmer tenliyseniz açık tonlarda ana ekose renkleri tercih edin. Ekose gömlek üzerine ceket giyecekseniz kesinlikle ekose kumaşlı veya çizgili değil düz renk tercih edin. En bilindik ekose kumaş kırmızıdır, ancak ilgi çeken bir renk olduğunu belirtelim. Günümüzde çapraz ekose kumaşlar ise daha çok sportif erkek stili için tercih edilir.

Kadınlar İçin En İyi Ekose Gömlekler Morhipo’da!

Erkek gardıronundan kadınların gardırobuna transfer olan ekose gömlekler, ilk zamanlar kadınların üzerinde görüldüğünde eşinin ya da erkek arkadaşının gömleğini giymiş gibi algılansa da, her ortama kolay adapte olmaları, ekose gömlekleri kadınların gardırobuna da dahil etti. Kadın modasının da önemli bir parçası haline gelen ekose gömlekler, slim kesimlerden oversize kalıplara birçok alternatif ile aramızda. Kot pantolonların ve yaz sezonunda jean şortların ekürisi haline gelen ekose gömlekleri giyerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor.  Kısa boylu ve iri yapılı olan kadınlar için, normal kesim ekose oduncu gömlek pek önerilmiyor, bunun nedeniyse ekose deseninin vücudun genişliğini saklamaması. Ekose gömleği diğer elbiseler ile kombinlerken, pantolon, etek veya üzerine giyeceğiniz kıyafetlerin ekose veya çizgili desenli olmamasına özellikle dikkat edin. Ekose kumaşlar yumuşak hatlı olduğundan, pürüzsüz ve canlı renklerden ziyade daha organik, hatlı kumaşlarda daha iyi bir birliktelik yakalanabilmektedir.